Необичаен суперкомпютър идва от Sun

Дебютът на интригуващ суперкомпютър от Sun Microsystems ще се състои следващата седмица. Constellation закъсня с няколко месеца, което възбуди още по-голямо любопитство към датата 22 февруари, когато е официалното парти за новата машина, организирано от центъра за авангардни технологии (TACC) и университета на Тексас.
“Черешката” в Constellation е един комутатор (switch), който превключва трафика между сървърите, оперативната памет и устройствата за съхранение (сториджите). Наречен Magnum, комутаторът разполага с 3 456 порта, което е повече от нормалния брой с цел да се освободят пътища за данни вътре в суперкомпютъра, разкрива публикация в CNET.
Sun твърди, че е постигнал трикратно подобрение спрямо най-добрите системи със същия брой изчислителни възли. Компанията трябваше да пусне суперкомпютъра в ТАСС през октомври миналата година, но не успя, поради технически проблеми.
Първо, AMD забави своите процесори Barcelona, заложени в компютъра на Sun. Освен това Constellation използва нов тип кабели с три връзки, изобретени от Sun. Тяхното производство и инсталиране в TACC се оказа по-сложно от предвиденото. И накрая, компанията се сблъска с някои проблеми в комутатора Magnum.
Системата на TACC ще осигури пикова производителност от 500 терафлопа, или 500 трилиона операции в секунда, с потенциал за увеличаване. Суперкомпютърът включва 82 блейд сървъра от Sun и 2 петабайта сторидж.
Цялата система се побира в средна зала за конференции, но предлага повече изчислителна мощ от всички суперкомпютри на Националната научна фондация (NSF). Новата архитектура ще позволи на Sun да конкурира IBM, която води световните класации с нейните Blue Gene системи.

Коментар