PaperFold – „смартфон” с три гъвкави екрана

PaperFold, се отличава с уникална конструкция, която се състои от три отделящи се гъвкави дисплея

PaperFold се отличава с уникална конструкция, която се състои от три отделящи се гъвкави дисплея

Смартфоните с модулни конструкции влизат в плановете на големи компании, вкл. Google, която лансира проекта Project Ara. Производители като Asus пък лансират устройства трансформъри, способни да работят в различни сценарии.

На скорошна конференция в Торонто прототип на модулен трансформър показаха изследователи от Human Media Lab. Устройството, наречено PaperFold, се отличава с уникална конструкция, която се състои от три отделящи се гъвкави дисплея, изпълнени по електрофоретична технология.

Замисълът на разработчиците е PaperFold да се трансформира лесно в зависимост от изпълняваната задача. Трите екрана могат да функционират напълно автономно и да се съчетават в различни комбинации – например четец на книги или миниатюрен ноутбук с виртуална клавиатура. Софтуерът е оптимизиран за различните роли, а дисплеите се задържат заедно със специални ключалки.

PaperFold е концептуално устройство и засега няма яснота дали подобен трансформър ще излезе на пазара в комерсиален вариант. Съществуващите в момента устройства „две в едно”, съчетаващи таблет и ноутбук, изглежда удовлетворяват нуждите на потребителите от многофункционалност.

Коментар