Nokia може да купи конкурента Alcatel-Lucent

Ръководството на Alcatel-Lucent се надява да възроди компанията, а Nokia – да я купи

Ръководството на Alcatel-Lucent се надява да възроди компанията, а Nokia – да я купи

Nokia проявява интерес към производителя на телекомуникационно оборудване Alcatel-Lucent, за да подсили основния си бизнес след продажбата на подразделението за телефони на Microsoft.

Според Набила Порал, мениджър в IDC, с получените средства от сделката Nokia ще придобие френската компания. В момента Alcatel-Lucent изпълнява план за преструктуриране, в рамките на който продава нерентабилни активи и съкращава работни места. Това вероятно ще отложи евентуалното поглъщане от Nokia, която ще иска да види бъдещите резултати.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. френският производител отчете чиста печалба в размер на 134 млн. евро, спрямо загуби от 1,56 млрд. евро година по-рано. Приходите на компанията за периода октомври-декември възлизат на 3,9 млрд. евро – почти без промяна спрямо Q4’2012.

Ръководството на Alcatel-Lucent се надява да възроди компанията, като я превърне от широкопрофилен производител на телекомуникационно оборудване в тесен специалист в областта на IP мрежите и ултрашироколентовия достъп.

Още през есента на миналата година се появиха информации, че Nokia преговаря за покупката на Alcatel-Lucent или части от нейния бизнес. След като излезе от пазара на телефони, Nokia разчита на телеком оборудването, което генерира 90% от приходите й.

Ако погълне Alcatel-Lucent, финландската компания ще увеличи годишните си приходи до 3,4 млрд. евро. В допълнение, Nokia ще получи контрол на 32% от пазара на оборудване за безжични мрежи, заемайки място между Ericsson и Huawei, по данни на Barclays Plc.

Коментар