Майско настъпление на хромбуците

В момента хромбуците държат една четвърт от пазара на лаптопи с цена под 300 долара

В момента хромбуците държат една четвърт от пазара на лаптопи с цена под 300 долара

Google и Intel обявиха над 20 устройства от различни производители, работещи под управление на операционна система Chrome OS. Вчерашният анонс на хромбуци е най-големият в досегашната история на партньорството между двете компании.

Концепцията за хромбук беше представена в края на 2010 г., а първите лаптопи от този тип стигнаха до крайните потребители след шест месеца, припомня CNET. В момента хромбуците държат една четвърт от пазара на лаптопи с цена под 300 долара и се използват в над 10 000 училища в САЩ (в сравнение с 5000 половин година по-рано).

Освен мобилни компютри Google и неговите партньори налагат и настолни машини под управление на Chrome OS, или т.нар. „хромбокс”. Очакват се и таблети с Chrome OS, но засега няма подобни продукти на пазара.

Новите хромбуци с процесор Celeron Bay Trail издържат до 11 часа на батерия и ще се доставят от производители като Acer, Asus, Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, LG и Toshiba. Прави впечатление отсъствието в списъка на първия партньор на Google по линия на Chrome OS – корейския гигант Samsung.

В понеделник Lenovo предстваи два потребетелски хромбука, вкл. модел със сензорен екран N20p. В допълнение, компанията обяви, че Yoga Chromebook ще бъде достъпен в 64-битов вариант с процесор Bay Trail.

Сред останалите Bay Trail устройства са Acer Chromebook модел 2014 и два лаптопа от Asus – 11,6-инчовият C200 Chromebook и 13,3-инчовият C300 Chromebook, очаквани на пазара през лятото. Всички нови Bay Trail хромбуци идват с безжични модули 802.11ac Wi-Fi.

Същевременно, Acer и Dell обявиха Chrome OS лаптопи с четвърто поколение Core i3 процесор, а Dell обнови с i3 своя Chromebook 11. По-късно тази година ще се появи обновен C720 Chromebook от Acer на цена $349,99.

HP се включва в надпреварата с Haswell-базиран Chromebox, очакван в магазините през юни, а 21-инчовият „всичко в едно” LG Chromebase ще се продава в Amazon, Fry’s Electronics, Micro Center, Newegg и Tiger Direct от 26 май на цена $349.

На този етап Google и Intel насищат с Chrome OS устройства евтиния сегмент от пазара. Предстои да се види дали двете компании ще атакуват и високия клас и как Microsoft ще реагира на настъплението на хромбуците, в което участва нейният основен партньор Intel.

Коментар