Имплант намалява кръвното налягане

Немски учени разработват нов тип имплант, способен да регулира кръвното налягане. Устройството изпраща електрически сигнали в мозъка на пациента и по този начин предизвика спадане на кръвното налягане, предаде EurekAlert.

Имплантът се състои 24 електрода, монтирани върху микро-маншет, който се увива около т.нар. вагусов нерв и въздейства на активността му. Изследванията показват, че вагусовият нерв, който се простира от мозъчния ствол чак до гръдния кош и корема, е отговорен за стимулиране на редица органи, сред които сърцето и големите кръвоносни съдове.

Експерименти, проведени върху лабораторни плъхове, доказват, че с подходящо регулиране на параметрите, устройството може да повлияе на кръвното налягане, като го понижи до 60% от първоначалната му стойност. Нещо повече, спадът на кръвното налягане не е бил придружен от промени в сърдечната честота или дишане – гризачите не са имали някакви сериозни странични ефекти.

Проблемът е, че за да се използва устройството, пациентите трябва да се подложат на операция. Ето защо учените препоръчват новия имплант за лечение на хора, които не реагират на лекарствените методи.

До момента устройството, по-точно негов прототип, е тествано само върху лабораторни плъхове. Резултатите предполагат, че ще бъде постигнат подобен ефект на намаляване на кръвното налягане и при хората.

На следващ етап учените от Университета на Фрайбург ще тестват устройството на по-големи животни като свине и овце. Ще отнеме известно време, за да се направят клинични изследвания с хора.

Коментар