Acer излезе на печалба през първото тримесечие

В близко време компютърният бизнес на Acer отново ще стане печеливш, очаква председателят на борда на директорите Стан Ших

В близко време компютърният бизнес на Acer отново ще стане печеливш, очаква председателят на борда на директорите Стан Ших

Производителят на компютри Acer приключи поредицата от тримесечия на загуба. В периода януари-март компанията е на печалба, в резултат на по-строгия контрол върху разходите, сочи финансовият отчет.

Чистата печалба на Acer за първото тримесечие на 2014 г. възлиза на 1 млн. тайвански долара (около 33 хиляди щатски долара), спрямо 515 млн. тайвански долара година по-рано. В предходните три тримесечия компанията регистрираше загуби, но сега опроверга очакванията на анализаторите.

Приходите на един от водещите производители на компютри обаче са намалели с 16,6 % до 76,7 млрд. тайвански долара за отчетния период. Спадът в продажбите се обяснява със слабостта на компютърната индустрия като цяло.

По данни на Gartner, световните доставки на РС са намалели с 1,7% през първото тримесечие на 2014 г. и възлизат на 76,6 млн. броя. Делът на Acer се свива до 7,3%  спрямо 8,4% година по-рано, в резултат на спад в продажбите с 20%.

В близко време компютърният бизнес на Acer отново ще стане печеливш, казва председателят на борда на директорите Стан Ших, който ще се оттегли от заемания пост през юни тази година.

През ноември 2013 г. тайванската компания започна процес на реорганизация, вкл. промени в ръководството, съкращение на персонал и понижаване на заплатите на топ мениджърите с 30%.

Коментар