„Култивирани” диаманти вместо минен добив

Някои лабораторни диаманти отговарят на изискванията за статут Ilia, който съответства на най-чистата форма, създавана в природата

Някои лабораторни диаманти отговарят на изискванията за статут Ilia, който съответства на най-чистата форма, създавана в природата

Лабораторно „култивирани” диаманти могат да осигурят жизнеспособна алтернатива на минния добив, който коства жестока цена – отнема човешки животи и вреди на околната среда.

Култивираните диаманти ще се произвеждат с 1/5 от въглеродните емисии, типични за традиционните диаманти, пише GreenTech.bg. Те не само имат по-малък въглероден отпечатък, но също така не изискват труд от деца.

За момента изкуствените скъпоценни камъни съставляват само 2 процента от световния пазар на бижутерски продукти, но по-интересното е, че могат да направят минното дело напълно излишно.

На пазара се явяват все повече производители на етично и екологично чисти диаманти като Deluxe Diamonds и Gemesis, чиито бижута започват да се изграждат от малки диамантени „семена”, които се поставят в среда, богата на въглерод. Всеки скъпоценен камък расте атом по атом, докато се превърне в добре оформен диамант.

Някои от тези лабораторни проби отговарят на изискванията за получаване на статут тип Ilia, което съответства на най-чистата форма, създавана в природата.

Що се отнася до въздействието върху околната среда, красночерив е резултатът от изследване на Станфордския университет, което сравнява енергийната интензивност на минно-добивани диаманти от мината Екати в Канада с тази на диамантите, създадени в лабораторията на Gemesis. Мострата е произведена с емисии на въглероден диоксид, които са по-малко от една пета от тези на еквивалентен камък в мината. Като се има предвид обемът на продукцията на такава мина, затварянето й би се равнявало на спирането на няколкостотин хиляди коли.

Проблемът с минното дело е, че предвид парите, които се инвестират в такива мини, и факта, че някои общности нямат друг източник на доходи освен скъпоценните минерали, печалбата застава над темата за човешките права и екологичното равновесие. Лабораторно „отгледаните” диаманти обаче могат да предложат по-добра и по-устойчива алтернатива, която защитава не само хората, но и бъдещето на нашата околна среда.

Коментар