Биометрика ще пази европейските граници

Посетителите в Европа ще бъдат посрещани с биометрично взимане на данни и автоматични проверки за сигурност, се казва в предложение за затягане на контрола на границите на Европейския съюз.

Според плана на Европейската Комисия за засилване на граничните проверки, престоят на международните пътници ще бъде регистриран и следен от електронна система, която може да започне да действа от 2015 година.

Системата ще предупреждава властите, ако даден чужденец е пресрочил визата си за престой.

На хората, на които им се налага да подават молба за виза за влизане на територията на ЕС, биометричните данни ще им бъдат взимани още при подаването на молбата за виза. На тези, които не се нуждаят от специален документ за пътуване в ЕС, биометричните данни ще им бъдат взимани при самото им пристигане на границата.

Системите за автоматичен граничен контрол и охраната ще могат да проверяват самоличността на посетителите, използвайки базата от биометрични данни. За пътуващите европейски граждани и доверените пътници извън ЕС процесът на преминаване на границите ще бъде ускорен посредством автоматични врати.

В момента Европейската комисия разглежда и възможността да изисква вместо виза външните за ЕС пътници да ползват електронно разрешение за влизане в Съюза.

От 2009 година паспортите на всички граждани на ЕС ще имат дигитален отпечатък и снимка, а от 2011 хората, които не са граждани на ЕС и искат виза, ще трябва да дават своите биометрични данни.

Тези мерки ще важат за 24-те държави, влизащи в зоната Шенген на ЕС за пътуване без нужда от паспорт. Всички страни-членки на Съюза, освен България, Кипър, Ирландия, Румъния и Великобритания, са част от безграничната зона, към която принадлежат и Норвегия и Исландия, макар и да не са членове на ЕС.

ЕС планира също така и създаване на European Border Surveillance System с цел предпазване от неразрешени преминавания на границите, намаляване на броя на нелегалните имигранти, загиващи в морето, и намаляване на престъпленията при преминаването на границите в пределите на ЕС.

От Комисията казаха, че системата ще използва висококачествена технология за гранично наблюдение и първоначално ще се фокусира върху Средиземно море, Канарските острови и Черно море, преди да обхване цялата морска област на ЕС.

Данните, събирани от системата, ще бъдат защитени от регулации за сигурност и няма да се пазят повече от пет години.

Коментар