Увеличават копирайта за музика на 95 години

Европейският съюз обмисля да разшири защитата на авторските права върху произведенията на певци и музиканти от 50 на 95 години. Целта на подобна мярка е да осигури постъпления на изпълнителите и в най-късната им възраст.
Предложението, за което съобщава Ню Йорк Таймс, идва от комисаря по вътрешния пазар Чарли Маккрийви. Ако то бъде одобрено, европейските певци и музиканти ще се изравнят с техните колеги в САЩ, както и с композиторите в Европа, чиито произведения са защитени със 70-годишен копирайт.
Сегашната защита от 50 години не дава на изпълнителите гарантирани доживотни приходи, посочва Маккрийви. Ако не бъде направено нещо по въпроса, творците, записали музика през 50-те и 60-те години на миналия век, ще престанат да получават постъпления от произведенията си през следващите десет години, предупреждава еврокомисарят.
Предложението подлежи на одобрение от правителствата на Европейския съюз и от Европейския парламент. Ако бъде прието, то ще облагодетелства не само големите имена в музикалната история, но и по-неизвестните изпълнители.
Според проучване на Европейската комисия, повечето певци и музиканти на континента са започвали своите кариери в ранните си години. “Гостуващите” музиканти, които не са членове на групи, обикновено са тръгвали в своята професия от 17-годишни. Те ще са на 70, когато изтече копирайта върху музиката им, според сегашното законодателство.

Коментар