Ericsson и NTT Docomo тестват 5G връзка

Ericsson очаква комерсиално въвеждане на 5G не по-рано от 2020 г.

Ericsson очаква комерсиално въвеждане на 5G не по-рано от 2020 г.

Японският оператор NTT DoCoMo и неговият доставчик на оборудване Ericsson тестват 5G технология, към която ще еволюират съществуващите LTE мрежи.

Промяната в технологията ще бъде съпътствана с рязко увеличаване на броя на мобилните широколентови връзки и бързо нарастване на обема на трафика.

Очаква се тестовата система да постигне ултра-висок битрейт от повече от 10Gbps. Новата мрежа ще има капацитет повече от 1000 пъти по-голям от днешните LTE инсталации, съобщиха от шведската компания.

Ericsson е разработила антенни технологии с по-широки диапазони, по-високи честоти и по-кратки интервали от време за предаване, както и базови радио станции специално за теста на 5G мрежата.

„5G ще бъде ключов компонент в приближаването на индустрията към „свързаното общество”. Това е важна стъпка за трансформацията на индустрията, която наблюдаваме”, коментира Улф Евалдсон, старши вицепрезидент и главен технически директор на Ericsson.

Двете компании ще тестват 5G мрежата на открито в Йокосука, Япония. Според прогнозите, комерсиално въвеждане на 5G не се очаква по-рано от 2020 г.

Коментар