ЕС маха таксите за роуминг от следващата Коледа

ЕС работи по създаване на нови правила, които ще доведат до пълното премахване на таксите за роуминг от следващата Коледа

ЕС работи по създаване на нови правила, които ще доведат до пълното премахване на таксите за роуминг от следващата Коледа

Астрономическите сметки за телефон понякога ни съсипват бюджета за почивка. Как да намалим разходите си за телефон при пътуване в чужбина?

ЕС се е погрижил и за това. На сайта на Европейската комисия са публикувани добри новини за пътуващите в чужбина, вкл. как да пестят пари.

Това лято се очаква нов спад в цените, най-вече в цената на мегабайт за пренос на данни в роуминг – от 45 на 20 евроцента, таксувани на използван килобайт, отбелязва Комисията.

Нещо повече, от 1 юли 2014 г. някои мобилни оператори в Европа ще дадат възможност на потребителите да избират отделен договор за роуминг преди да пътуват и, когато е възможно, ще позволят избор на местен мобилен оператор при използване на пренос на данни в роуминг.

Така хората ще могат да сравняват офертите за роуминг и да се възползват от по-атрактивни предложения по време на почивката си, да се отпуснат и да поддържат връзка с близките и приятелите у дома.

Но това не е всичко. ЕС работи по създаване на нови правила, които ще доведат до пълното премахване на таксите за роуминг от следващата Коледа. Така хората ще могат да разговарят, изпращат съобщения и използват интернет навсякъде в Европа, все едно са си у дома.

Коментар