Варна модернизира градския транспорт с Wi-Fi, уеб услуги

Община Варна реализира пилотен проект за градския транспорт с помощта на Виваком. От тази седмица пътниците могат да проверяват след колко време ще пристигне автобусът им в уеб страница varnatraffic.com, достъпна от всички мобилни устройства.

Пътуващите в градския транспорт на Варна ще могат да ползват актуална информация от сайта varnatraffic.com на мобилните си устройства

Пътуващите в градския транспорт на Варна ще могат да ползват актуална информация от сайта varnatraffic.com на мобилните си устройства

Докато пътуват в автобусите, варненци ще могат да използват безплатен Wi-Fi. Новата придобивка за гражданите, както и възможността за контрол на движението на автобусите от централната диспечерска система, е резултат от въвеждането на цялостно технологично решение, разработено от Виваком и местен партньор.

Във варненските автобуси вече са монтирани смартфони, които работят в 3G мрежата на телекомуникационния оператор. Чрез тях се поддържа връзка между автобусите и централната диспечерска система. Благодарение на внедрената в устройството NFC технология, всеки от шофьорите може да има собствена идентификационна карта, чрез която да следи персонално изпълнението на автобусните разписания по зададения маршрут.

Вторият етап на проекта предвижда на спирките да бъдат монтирани електронни информационни табла. На тях ще се изписва след колко време пристига всеки от автобусите. В допълнение, всеки пътник в градския транспорт ще може в реално време да направи справка от своя смартфон за актуален автобусен график и маршрут.

Коментари по темата: „Варна модернизира градския транспорт с Wi-Fi, уеб услуги”

добавете коментар...

 1. 123

  И Икарусите ли ще я имат тази екстра?

 2. pozitivko

  Mi ne e taka, ot sega e! Ot sega celia trafic za gradskia transport, predi samo beshe za liniite na Transtriumf

 3. ---

  Досега беше само за линиите на “Транстриумф”, а сега вече ще включва и “Градски Транспорт”.

 4. Пламен

  “От тази седмица пътниците могат да проверяват след колко време ще пристигне автобусът им в уеб страница varnatraffic.com, достъпна от всички мобилни устройства.”

  Хич не е от тази седмица… още от миналата година е.

Коментар