Британци лансират ултра евтин лаптоп

Британският производител Elonex влиза на пазара за евтини, ултрамобилни компютри с модел за около 135 евро. Лаптопът ще конкурира OLPC XO и интелския Classmate PC, но отстъпва на Eee PC от тайванската компания Asus.
Elenox One е предназначен основно за ученици и студенти. Лаптопът ще дебютира на изложението The Education Show, което ще се проведе от 28 февруари до 1 март в Бирмингам, съобщава технологичният сайт engadget.com.
От компанията обаче се надяват техният Linux компютър да привлече вниманието и на деловите потребители, нуждаещи се от компактен цифров помощник по време на път и достъп до интернет.
Моделът използва x86-съвместим процесор с тактова честота 300 MHz и включва 128 или 256 MB памет от тип DDR2. Вместо твърд диск, лаптопът предоставя 1 или 2 GB флаш драйв.
Потребителите на Elonex One ще разполагат със 7-инчов екран и клавиатура, която може да се “откача” от компютъра. Лаптопът ще се предлага заедно с услуга за даунлоуд на музика и друго съдържание.
Elonex е поредният играч на пазара за евтини, ултра портативни лаптопи. Интересът към този сегмент избуя, след като организацията “Лаптоп за всяко дете” реши да достави милиони евтини компютри на правителствата на развиващите се страни.
Някои мощни компании обаче лансираха собствени модели, попадащи в категорията ултра евтини, като напр. Intel с нейния Classmate PC и Asus с EeePC.

Коментар