Кола-амфибия оживява от филмите за Бонд

Швейцарска кола може да се движи по суша и под вода. sQuba има подвижен покрив и навява спомени за колата-амфибия Lotus Esprit на Джеймс Бонд от филма “Шпионинът, който ме обичаше”.

Измислената кола на Бонд се движеше по суша, но когато той бе преследван от лошите с хеликоптер, се гмуркаше под водата с Lotus Esprit, която се превръщаше в херметическа подводница с торпеда и снаряди за дълбочина.

Настоящата концептуална кола, за разлика от тази на Бонд, не разполага с оръжия. Разработена от швейцарският дизайнер Rinspeed, колата се очаква да породи огромен интерес на авто изложението в Женева през следващия месец.

Шефът на компанията, който се изтъква като голям фен на Джеймс Бонд, казва, цитиран от siliconvalley.com, че е чакал 30 години, за да пресъздаде колата, в която е гледал как Роджър Мур отплава от пристанището. sQuba може да пори водата на дълбочина девет метра и разполага с електрически мотори за управление на подводното витло.

За съжаление обаче ще ви се наложи да сложите непромокаемите костюми, ако искате да се повозите под водата, тъй като колата е с отворен покрив. Компанията производител е направила колата по този начин, за да може в случай на спешност пасажерите бързо да излязат от нея.

Пътниците ще могат да дишат под водата чрез вградената кислородна бутилка, подобна на тази, използвана от водолазите. Скоростта на колата по суша стига до 77 мили в час (1 миля = 1.6 км), но забавя до 3 мили по вода и до 1.8 мили под вода.

Швейцарската компания твърди, че sQuba е първата истинска подводна кола. За разлика от военните амфибии, които могат да карат бавно само в една линия, sQuba се движи като подводница, независимо дали е на повърхността или под водата.

Интериорът на колата е устойчив на солена вода, позволявайки на шофьора да кара както в езеро, така и в море. Що се отнася до цената, засега се знае само, че sQuba ще е по-евтина от “Ролс Ройс”.

Коментар