Чака се рязко увеличение на капацитета на флаш драйвовете

Флаш паметта вече замества твърдите дискове в ултра малките лаптопи от рода на MacBook Air и Asus Eee PC. И това е напълно обосновано, тъй като флашът използва по-малко енергия, генерира по-малко топлина и предлага по-бърз достъп до данните, отколкото твърдите дискове.
Air, например, предлага флаш базиран 64GB SSD (solid-state drive) като опция, докато Eee PC се продава стандартно с флаш драйв. Съществува обаче и уловка. SSD устройствата с висок капацитет са скъпи, което спира някои производители. Флаш дискът в скъпия Air, струващ $3098, е основният виновник за разликата от $1300 между него и по-евтиния модел с твърд диск, който има цена от $1799.
Флаш паметта има обаче недостатъка на ограничения брой цикли на записване. Това означава, че е възможно флашът да се износи след стотици хиляди цикли на записване, макар да се твърди, че фирменият софтуер, който записва данните в различни сектори, може да увеличи броя на циклите. Остава да се види дали това ще се окаже сериозен проблем за SSD-тата, използвани в най-новите лаптопи, подобни на Air.
Въпреки всичко, ниското потребление на енергия и високата скорост правят флаш драйвовете първи избор за някои потребители. 1,8-инчов SSD на SanDisk, например, постига скорост, която е много по-висока от тази на твърд диск, който трябва да придвижи своята “ръка” по въртящата се плоча, за да открие нужните данни. Това действие се нарича “време за търсене” на твърдия диск.
Засега от SanDisk не дискутират бъдещите цени, но с навлизането на все повече SSD-та с голям капацитет на пазара, със сигурност цените ще падат. Предвижда се поевтиняването да бъде главоломно. Така например, в момента 8GB флаш карта на SanDisk струва около $80. Преди няколко години потребителите плащаха същата сума за 1GB флаш памет.
SanDisk и Toshiba ще започнат да произвеждат флаш памет по нов 43-нанометров производствен процес. Това ще доведе до появата на пазара по-късно през годината на SSD продукти с капацитет между 120GB и 160GB, какъвто предлагат днешните 2.5-инчови твърди дискове.
Наскоро двете компании са постигнали плътност от 32 гигабита. Една такава флаш памет, комбинирана с клетъчна технология на много нива (MLC), удвоява капацитета на SSD, казват от SanDisk. Друга нова разработка е технологията “X3”. Тя използва клетки, които съхраняват по 3 бита, и така се постига по-ефективно производство.
Съществуват обаче и предизвикателства пред въвеждането на новите технологии. Използването на X3 може да се отрази на производителността, а освен това паметите X3 не могат лесно може да се управляват. От SanDisk очакват първото поколение Х3 да еволюира още през тази година. Компанията вече е разработила 16Gb MLC памет за MicroSD карти, използвани в мобилните телефони, което е два пъти повече от настоящия капацитет.

Коментар