Европол: Лесните решения за сигурност са безполезни

Евтините и лесни решения за сигурност не вършат работа. Бизнесът и индивидуалните потребители следва да инвестират в качествени продукти, ако искат да минимизират риска от кибер атаки, препоръча шефът на Европейския център по киберпрестъпления (орган на ЕС в състава Европол).

„Твърде често виждаме, че хората използват евтини и лесни решения за сигурност. Безплатен обяд няма. Ако получавате нещо безплатно, тогава вие сте продуктът”, казва Толс Ъртинг, цитиран от Information Age.

По неговите думи, престъпността ще расте драстично, тъй като все повече хора получават достъп до интернет. Броят на интернет потребителите ще се увеличи от сегашните 2,7 милиарда до 4 милиарда през 2017 г., а криминалните групировки вече пренасочват операциите си в развиващи се региони като Африка.

„За всички нас е добре да имаме силен и безплатен интернет, но аз виждам негативната страна”, казва Ъртинг, който е работил 35 години в датската полиция. „Престъпниците сега могат да атакуват всеки, навсякъде, по всяко време”.

Така например, при скорошна атака срещу Банката на Оман са откраднати 45 милиона долара в рамките на по-малко от два часа. Престъпниците са успели да проникнат в клауд системата на банката и да зададат неограничени кредити на 60 клонирани карти, посочва Ъртинг.

Коментари по темата: „Европол: Лесните решения за сигурност са безполезни”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ние много добре знаем откъде се появяват “вирусите”
    Далеч не от “умни момчета с лоша хигиена”…а от добре спретнати служители в костюми…
    Мамка ви да еба крадлива!

  2. Ванко

    Цената на безплатния обяд е ползването и продаването на личните данни на потребителя.
    Инсталирания антивирусен софтуер получава неограничен достъп до всички данни на компютъра на обикновения потребител.

    Това е цената – търговия с лични данни. Вариант 1 ползваш уж безплатно, а правят пари с твоите данни. Вариант 2 плащаш си за софтуера който ползваш, но защо да не правят пари и с твоите данни каквото имаш записано на компютъра, какво пишеш, четеш и т.н.?
    Дори и да си плащаш за софтуера пак биха го правили, а защо ли? Защото могат и това са още пари за печелене.

  3. Драгомир

    Наистина “лесни” решения не е добре да се ползват, но това не означава че не могат да се ползват олекотени и евтини, но надеждни решения. Безплатният обяд може просто да ощетява производителя на скъпата храна, което да е крайната цел. Обектът може да не сте вие…

    Между другото ако на хакерите им трябва вашия компютър – това е най-вече за да спамят и атакуват ОТ него, а не да атакуват самия него!!! Това е голямата болка на антивирусните компании и корпорациите – че потребителите не си плащат (антивирусни защити и други), за да избегнат техните корпоративните проблеми и финансови загуби (от хакерски атаки).

Коментар