БАН пусна онлайн речник със 120 хиляди думи

Онлайн речникът разполага със 120 000 думи и ще бъде допълван с всяко ново издание

Онлайн речникът разполага със 120 000 думи и ще бъде допълван с всяко ново издание

Институтът за български език при БАН пусна по повод 24 май онлайн речник със 120 000 думи, който ще бъде допълван с всяко ново издание. Същевременно, академията откри изложба „По стъпките на учителите”, посветена на 145-годишнината от създаването на БАН.

Институтът представи и редица други дигитални проекти. Българският национален корпус, например, представлява колекция от над 5,4 милиарда думи, която отразява състоянието на българския език (предимно в неговата писмена форма) от средата на ХХ в. до наши дни. В корпуса са включени и паралелни текстове на 47 други езика, които имат съответствие на български.

Лексикално-семантичната мрежа БулНет предоставя достъп до синонимни множества на български език (над 52 000), връзка с преводните им еквиваленти на английски език (над 120 000) и съществуващите връзки между тях – синоними, хипероними, мероними и т.н.

Лексикалните ресурси Инфолекс и Неолекс включват синонимен и антонимен речник, речник на новите думи и регистър на фразеологизмите.

Създадена е и електронна интерактивна карта на диалектната делитба на българския език. Сред реализираните проекти на Института са и редица програми за корекция на правописни грешки, езиков наръчник в помощ на преводачите на български език и др.

Коментари по темата: „БАН пусна онлайн речник със 120 хиляди думи”

добавете коментар...

  1. WEB Developer

    Хубава инициатива, но много лошо изпълнена. Възможно най-елементарния софтуер е разработен на нивото на четвъртокласник (даже и те може да го направят по-добре).

    Може да имат професорски титли в някаква сфера, но все пак щеше да е добре, като искат да напрвят нещо в WEB, да се консултират с хора които разбират.

  2. Потребител

    Работи, но е нужно време за да върне резултат, и междувременно не извежда никакво съобщение. Също ако думата я няма не извежда съобщение. Аз понякога постигам резултат като превключа радиобутоните горе вдясно. Интерфейсът на програмата трябва да се подобри.

  3. Ket

    работи, но с избрани думи и трябва да се налучква

  4. пепи

    Още не работи речника, не подвеждайте хората?!

  5. Потребител

    Отдавна ползвам ItaEst и съм доволен от него, предполагам че и новият WinEst работи добре. Страхотно е, че Институтът за български език пуска публично достъпни услуги. Този е начинът да се запази българският език и да се работи в полза на обществото, а не всичко да се превръща в бизнес и търговия.

    Като гледам обаче само BulNet изглежда напълно завършен. Аз лично ползвам отдавна английската WordNet като речникова база на речника GoldenDict. Хубаво би било ако BulNet бъде пусната за свободен достъп в същия формат и някой с познания да я конвертира до StarDict формат – има много свободни речници, които го ползват…

Коментар