Ubuntu става хит и в облачната среда

Ubuntu е водеща дистрибуция в екосистемата на OpenStack, подчертава Марк Шатълуърт

Ubuntu е водеща дистрибуция в екосистемата на OpenStack, подчертава Марк Шатълуърт

В последните няколко седмици Марк Шатълуърт, основателя на Canonical, е много зает да промотира своето творение Ubuntu, но не десктоп версията. Оказва се, че платформата с отворен код е хит в облака и, че тя доминира в OpenStack.

Canonical работи много повече за сървърната страна на Ubuntu и има интерес да го прави. Дистрибуцията се превръща във водеща операционна система в екосистемата на OpenStack.

Когато нови версии на Ubuntu започнаха да излизат на всеки шест месеца, потребителите виждаха само една малка част от усилията, които влага разработчикът в изграждане на тази операционна система. В действителност, някои от функциите, които пленяват общността на Ubuntu – например Mir и Unity, са само малка част от това, което прави Canonical.

Въпреки добрите си намерения, други дистрибуции въобще не се доближават до Ubuntu. Тя е водеща дистрибуция в OpenStack с дял от 55%, или почти пет пъти повече от RHEL, твърди Марк Шатълуърт.

Canonical е готова да работи с доставчици на алтернативни дистрибуции за OpenStack, тъй като има търговски споразумения, които й дават възможност да подкрепи потребителите. Независимо от това, стандартният начин за изграждане на OpenStack започва с Ubuntu, последвано от добавяне на облачен архив от Canonical, каза Шатълуърт в своя блог.

Ubuntu вече управлява най-мощния суперкомпютър в света – китайския Tienhe-2. Това „чудовище” стъпва процесори Intel Xeon, копроцесори Intel Xeon Phi и 160-гигабитово връзка за супер-бърз трансфер на данни между възлите. Tienhe-2 оглави Топ500 при суперкомпютрите през 2013 г. и няма признаци скоро да слезе от върха.

Пускането на Ubuntu 14.04 LTS преди месец също засили използването на платформата с отворен код в облака. Много вероятно е всяко ново издание на Ubuntu да има същия ефект.

Коментари по темата: „Ubuntu става хит и в облачната среда”

добавете коментар...

  1. Xadmin

    За мен лично облачните услуги само за потребителите са добре но за фирми мисля, че не е рентабилно най-малкото фирмени данни да стоят някъде там не е добра идея.
    Не знам защо не ме грабва това пусто Убунту предпочитам slackware или нещо redhat базирано.

  2. User

    До admin, извинявай ама никак не се връзва с реалността твоето мнение и виждане. Всичко върви към облаци, електронни услуги, софтуер като услуга и съответно електронни магазини и каталози с приложения които вече се ПЛАТФОРМЕНО НЕЗАВИСИМИ – тоест все повече ще се ГУБИ СМИСЪЛА точно какво ОС система ползваш. Всичко като софтуер за масовия потребител ще бъде като ползване просто отваряне на уеб приложения в Интернет.

    Това е факт на мен не ми харесва може би и на теб също, на там вървят нещата все повече хора ще бъдат принудени да ползват просто един браузър за всичко – тоест цялата операционна система ще представлява само уеб браузър с разширения. Идиотско звучи нали? То вече се случва с тази мания по смарт и сензорни боклукчета. Фирмите вече НЕ МИСЛЯТ за десктоп компютри и колко зле изглежда софтуера им който е само разработван само за мобилници.

  3. admin

    Според мен в близко бъдеще в света на десктор машините ще оцелеят единствено windows и ubuntu. OSX е под въпрос и почти е сигурно че ще се слее с IOS. Мое мнение е че Андроид също е обречен и просто следва цикъла на Симбиан но с доста по забавени темпове. Потребителите едва ли биха изтърпели повече от две конкурентни платформи.

  4. Saevar

    тая мощност от конските сили ли идва 🙂

  5. shogo

    една от най мощните системи Ubuntu

Коментар