Швейцария ни дава сериозно рамо в научните изследвания

Българо-швейцарската програма за научни изследвания подкрепя проекти за 4 235 400 швейцарски франка

Българо-швейцарската програма за научни изследвания подкрепя проекти за 4 235 400 швейцарски франка (снимка: МОН)

Български и швейцарски институти изпълняват съвместно 13 научно-изследователски проекта. Общата стойност на проектите е над 4 милиона швейцарски франка, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев на междинна среща с изпълнителите.

Проектите се финансират Българо-швейцарската програма за научни изследвания. „Подкрепата, която получаваме от Конфедерация Швейцария по тази програма, е забележителна, защото тя инвестира в най-важната част в развитието на науката, а именно в хората”, каза Кръстев, цитиран от сайта на МОН.

Ако ключови акценти на програма „Хоризонт 2020” са изграждането на международни мрежи и създаването на ефективни партньорства, то отчитайки ролята на Българо-швейцарската научноизследователска програма до момента, тя може да бъде удачен инструмент, който да се използва като следваща стъпка към изграждане на транснационални мрежи за провеждане на научни изследвания, допълни зам.-министърът.

Въпреки че не е член на Европейския съюз, Конфедерация Швейцария участва в неговото разширяване, като подкрепя усилията на новоприетите страни-членки за намаляване на икономическите и социалните неравенства посредством конкретни, съвместно договорени мерки. Сред  10-те страни, получаващи подкрепа е и България, където програмата за сътрудничество подпомага страната ни в различни тематични области със 76 милиона швейцарски франка.

Един от избраните приоритети е сътрудничеството в областта на научните изследвания и научния обмен. За тази цел през август 2011 г. се създаде Българо-швейцарски фонд за научни изследвания със съпътстваща го програма. 13-те проекта се финансират с 4 235 400 швейцарски франка. От тях 88,25% се предоставят от швейцарската страна, а останалите 11,75% са национално съфинансиране от държавния бюджет.

Изпълняваните научноизследователски проекти са от различни научни области: екология (2), селско стопанство (4), управление на отпадъци (1), социални неравенства (3), разработване на лекарствени форми (2) и иновативни строителни материали (1).

Коментар