Microsoft отказала на ФБР достъп до данни за клиент

Microsoft рядко получава искания за данни на корпоративни потребители, твърди мениджър в компанията

Microsoft рядко получава искания за данни на корпоративни потребители, твърди мениджър в компанията

Microsoft е една от фирмите, за които са твърди, че са участвали в програми на правителството на САЩ за шпиониране на потребителите. Софтуерният гигант обаче отрича всеки път подобни твърдения – данни за потребителите се дават само въз основа на съдебни заповеди.

Брад Смит, главен съветник и изпълнителен вицепрезидент по правни и корпоративни въпроси в Microsoft, разкрива, че компанията е отказала да предостави на ФБР достъп до акаунта на конкретен потребител и дори е оспорила искането в съда, като печели делото, съобщи Softpedia.

Федералната агенция е поискала с писмо от Microsoft информация за акаунт на корпоративен потребител. Microsoft, от своя страна, се е чувствала длъжна да уведоми въпросния клиент за интереса от страна на службите, но в писмото на ФБР е имало изрична клауза за неразкриване на информация.

Ето защо компанията решава да пренесе случая изцяло в съда, където да се бори за правото си да информира клиента, че правителството планира достъп до неговите данни.

По думите на Смит, клаузата за неразпространение на информацията е незаконосъобразна и нарушава конституционното право на свободно изразяване. Подобно изискване възпрепятства практиката на компанията за уведомяване на корпоративни клиенти, когато се събира информация за тях.

Когато Microsoft предприема съдебни действия, ФБР оттегля писмото и в крайна сметка исканите потребителски данни не са предоставени на службите.

Смит твърди, че Microsoft рядко получава искания за данни на корпоративни потребители. Когато това се случи обаче, правителствените служби са препращани да получат информацията директно от клиентите или поне да ги уведомят и едва след разрешение се предоставят данни.

Коментари по темата: „Microsoft отказала на ФБР достъп до данни за клиент”

добавете коментар...

  1. Рени

    ?

  2. Нищо ново

    Cisco също се притесняват зa печалбите си покрай скандалите с шпионските набези на тайните служби на Страната на Неограничените Шпионир…ъъ…Възможности. А и много други компании. Но не мисля, че подобни PR-и за Наивници могат да впечатлят някого и да възстановят сриналото се доверие на потребителите, съответно поданиците. Вече и крайни потребители, и корпоративни са наясно, че ако си поверят личните или други данни на дадена фирма, особено американска, то все едно ги дават на тайните служби на съответната страна. А по-лошото е, че и да ги пазят локално, службите ще им ги вземат така или иначе. Всъщност подобни “взаимоотношения” под една или друга форма съвсем не са нещо ново – просто това, за съжаление, представлява човечеството.

  3. Мдааа

    А стига бе!!!!! Тва и да го видя няма да го повярвам! 🙂

  4. Saevar

    айдеее PR в пълна пара, за хиляди дадоха данни ама сега разбираш ли отказали да дадат инфо за 1 и викове чак в Азия да ги чуят…

Коментар