Институт по електроника на БАН навърши 60 години

Главният научен секретар на БАН проф. Нели Косева връчи плакет ЗЛАТЕН на директора на Института по електроника доц. Татяна Куцарова
(снимка: БАН)

Институтът по електроника „Акад. Емил Джаков” (ИЕ) получи почетен плакет ЗЛАТЕН на БАН по повод 60-годишния си юбилей. Наградата е за високи постижения в областта на материалознанието, нанонауките, квантовата оптика и биомедицинската фотоника.

Колективът на Института по електроника изгражда ново поколение учени с висок потенциал и амбиция. Сред дейността на учените са конкретни приложения в областта на подобряване качеството на живота на хората и устойчивото развитие на обществото, подчертаха от БАН.

През последните 5 години научните резултати от дейността на института са отразени в над 750 публикации, каза на честването директорът доц. Татяна Куцарова и допълни, че учените активно развиват иновационна дейност, като само през миналата година са автори на 9 активни патента за изобретение и 6 за полезен модел.

В момента в Института по електроника се обучават 13 докторанти, като трима от младите учени са завършили образованието си в чужбина и са стартирали научната си кариера в ИЕ.

На церемонията бяха връчени награди в четири категории. Награда за най-добро научно постижение за 2022 г. получи екип с ръководител проф. Катя Вутова, Наградата за най-добро научно-приложно постижение за 2022 г. е за екип с ръководител доц. Албена Даскалова, гл. асистент д-р Цанислава Атанасова е отличена за най-добър млад учен, а Наградата за най-успешен научен проект беше присъдена на екип с ръководител доц. Таня Драйшу.

Научните си изследвания в областта на биофотониката представи д-р Цанислава Атанасова. Тя е част от екип, в който използват оптични методи за повишаване на качеството на живота. Разработките са свързани с взаимодействието на светлината с биологичната тъкан, като могат да се използват с диагонстична и терапевтична цел.

Коментари по темата: „Институт по електроника на БАН навърши 60 години”

добавете коментар...

  1. публикации

    ‘отразена в над 750 публикации ‘ т.е Практически НУЛА работа плащат се едни големи пари на едни тетки и старци да пишат глупости

Коментар