Microsoft предлага GPT модели на правителството на САЩ

И правителствените агенции в САЩ ще се възползват от AI моделите GPT
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft предлага големите езикови модели (LLM), разработени от OpenAI, на американски федерални агенции, които използват облачните услуги на Azure, става ясно от съобщение в официалния блог на компанията.

Наблюдава се бум в използването на LLM, откакто OpenAI, подкрепена от Microsoft и до голяма степен контролирана от нея, представи вариант на ChatGPT с невиждани досега характеристики на „социалност”. Чатботът е в състояние да поддържа напълно „смислен” диалог и сега бизнеси от всякакъв размер – от стартиращи фирми до големи корпорации се опитват да предложат сравними решения и подобни функции в своите услуги.

Междувременно Microsoft е добавила поддръжка на GPT-3 и на новите и най-сложни варианти на LLM зад GPT-4 в облака Azure Government, предаде Ройтерс. Това е първият известен опит на голяма компания да предложи услуга от този вид на държавните агенции в САЩ.

Microsoft вече предлага тази функционалност и на търговски потребители на Azure, като предоставя достъп до Azure OpenAI Services. Към май 2023 г. компанията е регистрирала 4,5 хиляди клиенти на такива услуги.

Правителствените клиенти могат да възложат на AI разнообразни задачи, включително генериране на съдържание, преобразуване на текстови команди в програмен код или, например, съставяне на резюмета на обемни материали.

Но услугите, базирани на LLM, все още могат да страдат от „халюцинации” и да дават откровено грешни отговори. Експерти и лидери от индустрията многократно са предупреждавали за опасностите от AI и необходимостта от регулиране на подобни разработки и дори определят продуктите си като заплаха, сравнима с пандемия и ядрена война.

Коментар