16-ядрен процесор на Intel консумира 800 W при овърклок

Xeon процесорът Sapphire Rapids беше овърклокнат до 7,2 GHz
(снимка: Intel)

Овърклокнат до тактова честота 7,2 GHz сървърен процесор Intel Sapphire Rapids с 16 изчислителни ядра консумира цели 800 W мощност, показаха тестове на ентусиасти, публикувани от PC Gamer.

В потребителския сегмент Intel отдавна премина към хибридна процесорна архитектура, която комбинира производителни и относително мощни ядра в различни пропорции с икономични ядра. Това има своето обяснение – сървърният процесор Intel Xeon от поколение Sapphire Rapids, който беше овърклокнат до 7,2 GHz на Computex 2023, използва само 16 производителни ядра и заедно те консумират 800 вата!

Всъщност, както обяснява PC Gamer, високата консумация на енергия от тази комбинация е единственият практически резултат от експеримента, който екипът на Level1Techs проведе като част от състезанието по овърклок тази седмица в Тайван под егидата на G.Skill и други местни доставчици компютърни компоненти и аксесоари.

Факт е, че при честота от 7,2 GHz с всички активни ядра, процесорът Intel Sapphire Rapids не може напълно да премине тестове, които биха позволили на ентусиастите да измерят производителността на системата в този режим на работа. Установено е само, че всяко от процесорните ядра при овърклок на 7,2 GHz консумира 50 вата, което прави общо 800 вата.

При честота от 6,1 GHz сървърният чип успява да премине теста Cinebench R23 с резултат от около 46 000 точки. Това не е достатъчно за място в първите десет резултата за процесори с 16 ядра, но сред чиповете на Intel този резултат е изключителен.

В същото време експериментът показва защо Intel реши да „разреди” производителните ядра с енергийно ефективни в чиповете за потребителския сегмент – това помага да се ограничи нарастването на консумацията на енергия. Десктоп процесорите Alder Lake са оборудвани с производителни ядра от същата серия Golden Cove като Sapphire Rapids.

Коментар