Китай и Русия отново първи в пиратски списък

Китай води списъка на страните, в които пиратството а нанесло най-големи загуби на индустриите за филми, музика и софтуер. На второ място в класацията на Международния алианс на притежателите на интелектуална собственост (IIPA) е Русия, следвана от Мексико и Индия.
Загубите на САЩ се оценяват на 30-35 милиарда долара, като Китай е отговорен за близо 3 милиарда през 2007 година. Пиратството засяга най-много американската икономика, твърди докладът на IIPA за нарушенията на авторското право.
Загубите на американските компании от пиратство на техните продукти в Русия се оценяват на 1,43 милиарда долара през миналата година. Това обаче е с 30% по-малко, отколкото през 2006-та. През 2005 и 2006 година Русия държеше първото място в черния списък.
IIPA изготвя своя отчет за нуждите на Министерството на търговията на САЩ, което, от своя страна, предприема рестриктивни мерки в експорта към страните нарушители на авторското право. Оценките на IIPA се отнасят само до загубите на американските компании.

Коментар