Sony и Panasonic влизат в джойнт венчър за OLED

Japan Display подготвя съвместно предприятие за OLED екрани със Sony и Panasonic

Japan Display подготвя съвместно предприятие за OLED екрани със Sony и Panasonic

Конкурентите Sony и Panasonic може да си партнират в производството на OLED екрани. Двете компании влизат в плановете за съвместно предприятие на Japan Display – най-големия в света производител на дисплеи за смартфони и таблети.

Основен дял в новата компания ще притежава държавният фонд Innovation Network Corporation of Japan, твърди Ройтерс. С неговата подкрепа бе създадена Japan Display, която обедини губещите подразделения за дисплеи на Sony, Toshiba и Hitachi. Всяка от компаниите в бъдещия джойнт венчър ще участва със свои специалисти.

OLED екраните имат по-висока резолюция и консумират по-малко енергия, в сравнение със сега разпространените LCD панели. Корейският производител Samsung Electronics вече използва широко OLED екрани в своите смартфони.

В същото време някои производители на телевизори отложиха плановете за OLED модели, заради все още скъпата технология. В частност, в края на 2013 г. Panasonic и Sony се отказаха от съвместния проект за пускане на OLED панели, въпреки че двете компании продължиха да развиват технологията.

В момента Japan Display подготвя тестова производствена линия за OLED панели в един от заводите си в северозападна Япония. Очаква се джойнт венчърът със Sony и Samsung да бъде създаден още през юни.

Коментар