Нова технология ускорява цветния печат

Ново технологично откритие на Xerox увеличава скоростта на цветния печат чрез безконтактно флаш фиксиране на изображението върху хартията. Иновацията осигурява скорост от близо 500 цветни страници в минута и е приложима при цветните ксерографски принтери на Xerox с непрекъснато подаване, съобщиха от компанията.
Чрез новата технология дигиталните преси нанасят цветния тонер върху широк спектър от хартии и медии, посредством повече от 2000 премигвания в секунда на високо-интензивна ксенонова светлина, без никакви компоненти да докосват хартията. В резултат на това принтирането на висококачествени цветни изображения достига скорост, съпоставима с тази при черно-бял печат.
При конвенционалните принтери, използващи тонерни касети, хартията се нагрява и чрез барабан тонерът се фиксира върху хартията. Това ограничава скоростта на печат само до 110 страници в минута и прави невъзможно печатането върху самозалепващи хартии. Методът на Xerox за флаш фиксиране се основава на новосъздадени цветни тонери, които възпроизвеждат изображението съвършено, чрез енергията на ксенонови лампи. Скоростта на печат достига 650 изображения за минута в монохромен и 493 изображения в минута при пълноцветен режим.
Флаш фюзерът използва ксенонови лампи, подобно на тези във фаровете на луксозните коли. Оборудването включва осем лампи, разположени във вътрешността на принтера.  
„Когато поставите ръка пред светкавица на фотоапарат, лъчът мигновено се отразява. Сега си представете хиляди от тези светлини, проблясващи с висока скорост. На практика, лампите, които преминават през пътя на хартията, пулсират с честота 120 000 пъти в минута, като експонират и изпичат тонера върху хартията”, споделя Питър Креан, изследовател от изследователския център на Xerox.
За да работи новата фюзинг технология, учените на Xerox са променили начина, по който тонерите циан, магента и жълто абсорбират енергия от светлината. Изобретените цветни тонери съдържат специален инфрачервен енерго-абсорбиращ материал, което им позволява да поглъщат достатъчно енергия, така че фиксирането да бъде толкова бързо, колкото при черния тонер, който абсорбира цялата светлина. В резултат на това, тонерите се наслагват върху материала в реда на тяхното абсорбиране, като черното е в основата. Така всеки тонер се наслоява върху предишните, чрез точното количество светлина, необходимо за неговото перфектно фиксиране.
Новата технология дава чувствително подобрение на качеството и издръжливостта на изображението. Тъй като само тонерът, а не хартията, се нагрява, нивото на влажност на хартията е постоянно, с което се минимизира свиването и нагъването на медиите и статичното електричество.
Технологията “flash fusing” е вградена в 490/980 Color Continuous Feed printer – бърза пълноцветна преса с безконечен формуляр и в други продукти на Xerox.

Коментар