Бил Гейтс: И без Yahoo ще настъпваме в интернет

Microsoft ще продължи да инвестира мащабно в интернет технологиите, независимо дали ще придобие Yahoo или не. Целта на софтуерния гигант, според вчерашно изявление на Бил Гейтс, цитирано от световните агенции, е да направи по-конкурентен пазара на интернет търсене, където единствено Google има критична маса от потребители.
Бил Гейтс е категоричен, че Microsoft няма да увеличава параметрите на офертата към Yahoo на стойност 44,6 милиарда долара. Основателят и лидер на най-голямата софтуерна компания смята, че предложението към Yahoo е справедливо и шефовете на интернет гиганта трябва да го разгледат много внимателно още един път.
По-рано този месец Yahoo отказа офертата с аргумента, че предложението подценява стойността на компанията, предвид големия й брой потребители в света, развитите услуги, рекламната платформа и перспективите за растеж.
Microsoft е изпратила писмо до борда на директорите на Yahoo, в което отново подчертава, че офертата от 31 долара за акция е справедлива и от Редмънт не смятат да я увеличават. Въпреки това някои анализатори допускат, че обкръжението на Бил Гейтс може да завиши своето предложение за изкупуване Yahoo до 35 долара за акция.
Можем да си позволим значителни инвестиции в интернет търсенето и ще развиваме този бизнес, независимо от изхода на сделката с Yahoo, заявява Гейтс. Същевременно, той посочва, че ако Microsoft придобие интернет компанията, ще съумее да постигне много по-бързо целите си.
Според нов доклад на IDC, вливането на Yahoo в Microsoft ще даде шанс на софтуерния гигант да настигне Google в интернет бизнеса в рамките на 4-5 години.

Коментар