Apple купи Beats за 3 млрд. долара

Тим Кук и Доктор Дре (в средата) са щастливи да обявят покупката на Beats от Apple  (снимка: Apple)

Тим Кук и Доктор Дре (в средата) са щастливи да обявят покупката на Beats от Apple (снимка: Apple)

Apple потвърди покупката на Beats за сумата от 3 милиарда долара. ИТ гигантът от Купертино придобива бизнес с популярни слушалки и музикална стрийминг услуга на абонаментен принцип.

Сделката е най-голямата в историята на Apple, като по-рано дори се твърдеше за сума от 3,2 милиарда долара. Съоснователят на Beats Джими Айвайн и рапърът Доктор Дре, лице на аудио компанията, ще се присъединят към Apple, която от своя страна ще продължи да използва бранда Beats.

„Ще продължим да създаваме най-иновативните музикални продукти и услуги в света”, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Пред Уол Стрийт Джърнъл той описва Айвайн и Доктор Дре като „редки таланти” и дава много висока оценка на абонаментната музикална услуга на Beats.

Apple ще добави тази услуга към безплатното си iTunes Radio и бизнеса с продажба на песни на музикалните фенове. Очаква се сделката да бъде финализирана към края на септември, когато започва финансовата 2015 година за Apple.

По думите на Тим Кук, Beats се е наложил като предпочитан бранд в света на музиката и спорта и бързо е станал част от поп културата в САЩ. Apple планира да разшири присъствието на Beats в повече страни по света чрез своите магазини и партньорите си.

Коментар