Изкуствен интелект подобрява центъра за данни

С помощта на изкуствен интелект Google се опитва да повиши производителността на дейта центровете, като същевременно намали консумацията на енергия

С помощта на изкуствен интелект Google се опитва да повиши производителността на дейта центровете, като същевременно намалява консумацията на енергия

Google постоянно търси начини за подобряване на енергийната ефективност на своите центрове за данни, разпръснати по целия свят. На форума Data Centers Europe 2014 във Франция компанията съобщи, че с помощта на изкуствен интелект се опитва да повиши производителността на дейта центровете, като същевременно намалява консумацията на енергия.

В частност, Google експериментира с невронни мрежи, поясни вицепрезидентът на компанията Джозеф Кава. Системата анализира постъпващите данни и дава препоръки за подобряване на начина, по който се съхраняват и обработват. В резултат на това центърът за данни става все по-ефективен.

Изкуственият интелект, базиран на технологии за големи данни, позволява на Google да прави прогнози за състоянието на своите дейта центрове при една или друга ситуация. Така например, невронната мрежа предсказва с точност до 99,6 % производителността на центъра за данни.

„В динамична среда, каквато е центърът за данни, за хората е трудно да разберат как всички променливи взаимодействат помежду си. Дълго време търсихме решение на този проблем. Приложихме всички очевидни методи и се наложи да намерим нови начини”, разказва Кава.

Любопитен факт е, че проектът е стартиран от един от инженеритe на Google – Джим Гао, който не е експерт по изкуствен интелект. В компанията обаче е осигурена възможност служителите да отделят 20% от времето за дейности, които не са свързани с основната им работа. Едва по-късно Гао преминава университетски курс за изкуствен интелект.

Коментар