Идват малки и леки зарядни за лаптопи

Новото зарядно, наречено Dart, не само е по-малко от съществуващите адаптери, но и теглото му е едва една шеста от тяхното (снимка: FINsix)

Новото зарядно, наречено Dart, не само е по-малко от съществуващите адаптери, но и теглото му е едва една шеста от тяхното (снимка: FINsix)

Нова технология на компанията FINsix, дъщерно формирование на Масачузетския технологичен институт (MIT), ще намали размера на зарядните устройства за лаптопи с 25%. Разработката използва иновативен метод за високочестотно преобразуване на мощността, който ускорява с 1000 пъти предаването на енергия от адаптера към батерията на лаптопа.

Зарядното устройство става по-ефективно, защото енергията се предава по-често и на по-малки порции. Увеличената честота означава, че по-малко енергия трябва да се съхранява временно в индукторите и кондензаторите на адаптера, а това означава и по-малки размери на устройството. В момента адаптерите са големи, заради многото кондензатори в тях, поясняват от FINsix пред Phys.org.

Новото зарядно, наречено Dart, не само е по-малко от съществуващите адаптери, но и теглото му е едва една шеста от тяхното. С мощност от 65 вата, Dart може да зарежда ефективно различни типове устройства – лаптопи, смартфони и таблети. Първите 4500 броя от устройствата ще бъдат доставени на инвеститорите в проекта, обявен в платформата за финансиране Kickstarter.

Ако производителите възприемат новото зарядно, това ще означава сериозно облекчение за притежателите на лаптопи и мобилни устройства – зарядното, което носим навсякъде с нас, ще бъде по-малко и много по-леко. Предвиждат се също така по-свежи цветове на устройството, за разлика от днешните „строги” зарядни в черно.

Коментари по темата: „Идват малки и леки зарядни за лаптопи”

добавете коментар...

  1. Иван

    Така е. Често се случва човека – истинският автор на идеята да бъде прецакван от хора които притежават просто и само бизнес умения на хитри търговци, за да грабят и продават.

    За пример никой не си спомня нито дори знае кой е създателя на CD компакт дисковете. Това е бил един човек – физик и той е забравен и не е получил дори и 1 цент. Щял е да бъде по-богат от Бил Гейтс, ако получил поне 1% процент от продажбите на CD.

  2. 1

    Браво, най накрая почнаха да зареждат батерии с импулси. Да ви имам и иновациите и иновативните компани. Иновация = добре забравеното старо. Иновативен = крадец на идеи. Срам за т.н. технологични компании. Дадохте нов смисъл на думата иновация. Некадърници с претенции съсипват всичко д о което се докоснат.

  3. Юзвер

    Супер! Има го и моя лаптоп в Full compatibility matrix.
    А относно приложение в електромобили – там проблемите са други и повече и по-сложни. Голям и основен проблем са самите батерии, а не толкова самото включване към електрическата мрежа.

  4. аноним

    дали може да се приложи и при електромобили?

Коментар