Половината антивируси не блокират „zero-day” атаки

Близо половината антивирусни програми не успяват да открият малуер от типа „zero day”, установи проучване на компанията за сигурност Lastline Labs. Това означава в повечето случаи, че компютрите с въпросните антивируси са уязвими за хакерски атаки.

Ако се разгледа период от една година, няма антивирус без поне един провал със „zero day” атаките

Ако се разгледа период от една година, няма антивирус без поне един провал със „zero day” атаките

Lastline не разкрива имената на конкретни продукти, които са се провалили в тестовете. По данни на компанията, 51% от програмите за сигурност засичат „zero-day” формите на малуер. Проучването обхваща 47 разработчици на антивирусен софтуер, а изводът е, че 23 от тях оставят компютрите уязвими на вируси.

В случаите, когато антивирусното решение не може да открие и блокира „zero day”малуер, обикновено са необходими още два дни, преди да излязат ъпдейти, които затварят уязвимостите.

Ако се разгледа период от една година, няма антивирус без поне един провал със „zero day” атаките, твърдят авторите на изследването, т.е. всеки антивирус има поне един „нулев ден”, в който защитаваните компютри са уязвими.

Коментари по темата: „Половината антивируси не блокират „zero-day” атаки”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Що за малоумна статия. „zero-day” атаки означава, че хакерите откриват преди или едновременно с антивирусните компании уязвимостите и атакуват. Всички антивирусни пропускат всички „zero-day” атаки. То това си е по определението на „zero-day” атака.

  2. Saevar

    забравили са да напишат че тва важи (предимно) за Windows макар че и Apple падат в това число но в по малки проценти…Линукс и Соларис са далече от това също…

Коментар