Делът на Windows XP ще намалява бързо

Редица големи компании в момента извършват миграция от XP към по-нова операционна система

Редица големи компании в момента извършват миграция от XP към по-нова операционна система

Windows XP продължава да бъде втората по популярност десктоп система, въпреки че Microsoft прекрати поддръжката й през април т.г. Скоро обаче ситуацията на пазара може рязко да се промени, прогнозира J.P. Morgan.

Редица големи компании в момента извършват миграция от XP към по-нова операционна система, което несъмнено ще доведе до намаляване на дела на 13-годишната ОС в близките месеци и ръст при Windows 7 и Windows 8.1.

Очевидно е, че спадът на РС пазара забавя темпо, като един от главните фактори за това е преходът от Windows XP към нова платформа. Процесът на миграция към Windows 7 и Windows 8.1 се очаква да продължи през тази и следващата година и ще повиши търсенето на РС, коментира J.P. Morgan.

Същевременно, Microsoft не спира да предупреждава потребителите за рисковете при работа с Windows XP и да ги насърчава да преминат към по-нова операционна система. Наскоро бе открита уязвимост в Internet Explorer 8, която ще остане незатворена за Windows XP, а хакерите могат да я използват за заразяване на компютрите и изпълнение на зловреден код.

Коментари по темата: „Делът на Windows XP ще намалява бързо”

добавете коментар...

  1. :o)

    Борисе, на тебе много неща са ти непонятни, така че дишай малко по-дълбоко и може да ги проумееш.

    Като за начало можеш да осъзнаеш простия факт, че на 80-90% от потребителите
    НЕ ИМ ТРЯБВА Windows7 / 8. Те могат да продължат да си вършат прекрасно работата
    с Windows XP, ако ще да не се “поддържа” 50-100 години.

    Единствените на които ИМ ТРЯБВА Windows 7/8 са самите Майкрософт само че да го продават .
    Затова от 6-7 месеца осъществяват невиждан натиск, извиват ръцете на правителства и чупят ребрата на компании, които не искат да купуват новия им боклук – ВИН8, а също заливат интернет с платени статийки за “Възможните пробиви в сигурността” на WindowsXP 🙂

  2. Юзвер

    Борисе, какво те грее това както казваш “…. и дано наистина делът на XP намалее бързо”?

    Работиш за Microsoft ли? Защо налагаш на хората какво да ползват и какво не?
    Какво има толкова да разбираш всеки човек си има различни потребности за какво и по какъв начин и колко дълго да си ползва своят компютър.

    Какъв ти е проблема пак те питам? НЕКА да се ползват старите компютри докато има части и компоненти за поддръжка и ъпргейд на хардуера им.
    Защо да изхвърляш нещо работещо което ти върши работа?

    Има хора на които им доставя удоволствие да си тунинговат и модифицират старите дори и ретро машинки.

    Моят компютър е стар и работи перфектно. Може би има хора които не знаят, но те могат да си дръпнат и инсталират 64 битова версия на Windows XP и ограничението от 4 гигабайта RAM ще отпадне – само трябва да са сигурни че дъното поддържа повече от 4GB и да са проверили, че разполагат с 64 битови версии на всички драйвери които ползват.

    Благодарение на интернет браузърите алтернативи на IE – Windows XP ще си работи още дълги години и ще се отварят и най-новите сайтове.

  3. Борис

    Доста “меродавни” мнения виждам.

    Windows 7/8 имат много на брой и значителни подобрения спрямо XP.

    XP e най-дълго поддържаната им система – близо 14 години. Колко повече искате да се поддържа – 50 години, 100…?

    Технологиите се развиват. Windows 7 не изисква много повече от XP освен по отношение на паметта и пак 4ГБ са достатъчни. И ако оставим настрана изискването за памет на системата съвременните уебстраници стават все по-сложни и браузърите изискват все повече памет, сиреч така или иначе ъпгрейдът или закупуването на нови компютри стават задължителни.

    А това да ползваш ежедневно 5-10 годишен компютър и да искаш да ползваш най-новата версия на конкретен софтуер въобще не мога да го разбера.
    Има доста user friendly linux дистрибуции, които са много икономични и могат да се ползват и на стари компютри с лекота.

    5-10 годишни компютри така или иначе са за смяна и ми е напълно непонятно защо още има хора, които не искат да си закупят нов при положение, че е от значение за работата им, например.

    …. и дано наистина делът на XP намалее бързо 🙂

  4. mdam

    Е така е трябва да си оправдаят свръх предлагането на нови pc конфигурации пък и закупуване на нов софтуер съответно всичко е … просто бизнес. Ввъпроса, е че хората като си купят компютър си работят с него докато може това не са онези играчки наречени таблети, на които като им отиде батерията даже не може да си я смени човек, защото е капсулован целия корпус и идеята за мобилност на същите тия играчки веднага отпада.

  5. Милен

    И кои са тези странци, при дял от 20% на IE е абсурдно, меко казано. Аз съм Web Developer и единствено заради клиентите се налага да го пускам и да го псувам.

  6. Христо

    Има някои досадни институции, на които страниците или не работят, или работят ужасно с нещо различно от IE. А и не са само институции, но това трудно се усеща, ако основното приложение на РС-то е теглене на торенти.

  7. Иван

    Ако и Windows, както Skype и Utorrent, започне да показва вградени в интерфейса реклами, не само ще си остана с XP, ами направо ще се развивам за Linux-developer!

  8. андроидчо

    а аз спрях да ползвам тази ос

  9. мхм

    ХАхахаха добре:) старата ми щайга която ползвам за филми, музика и сторидж скоро няма да мине на 8-ца, а относно уин експлорър – такова не ползвам от 10 години :)))))

Коментар