Валят заявки към Google за премахване на линкове

Над 12 000 заявки за премахване на линкове в резултатите от търсене е получил Google в първите няколко часа, след като въведе тази възможност за потребителите в Европа. Интернет гигантът изпълни решение на Европейския съд, което дава на потребителите право да бъдат „забравени” в Google.

Новата разпоредба ще създаде огромни главоболия на Google, тъй като компанията трябва да преценява всеки отделен случай, като балансира между личния и обществения интерес, коментира Ройтерс. Границата между двата интереса е много тънка и Google все още работи усилено по методологията за премахване на линкове, така че тя да съответства на европейските изисквания.

Потребителите в ЕС могат да се обръщат към Google чрез специална уеб форма, в която се идентифицират и посочват кои линкове искат да бъдат премахнати. Системата на Google няма да премахва линкове към информация, свързана с криминални престъпления, финансови измами и други от този род. Освен това се изисква заявителите да предоставят копие от документ за самоличност.

Коментар