Windows XP остава „крал” в Китай

Както навсякъде по света, Windows е доминиращата десктоп операционна система и в Китай, въпреки усилията на правителството да накара потребителите в страната да ползват Linux. Почти всички компютри в Китай работят с една или друга версия на софтуера на Microsoft.

Linux-базираните операционни системи с отворен код, препоръчвани от правителството, дори не са опция за китайците (източник: StatCounter)

Linux-базираните операционни системи с отворен код, препоръчвани от правителството, дори не са опция за китайците (източник: StatCounter)

Нещо повече, наскоро Китай наложи забрана за използване на Windows 8 на правителствените компютри и същевременно стартира проект за разработка на собствена версия на Linux. По данни на StatCounter за месец май обаче, операционната система на Microsoft е водеща в Китай с огромна преднина и тази ситуация няма изгледи скоро да се промени.

Към момента най-популярна е Windows 7, която е инсталирана на 49,62% от персоналните компютри в страната, а на второ място е Windows XP с дял от 41,01% – завидно висок процент, който отрежда кралски позиции на остарялата ОС. Трето място държи Windows 8 с проникване едва 3,52% сред китайските компютри. Следва по-новата версия – Windows 8.1 с дял от 2,08%.

Linux-базираните операционни системи с отворен код, препоръчвани от правителството, дори не са опция за китайците. В публикуваните данни за май липсват конкретни Linux дистрибуции.

Microsoft продължава преговорите с китайските власти да преразгледат решението си за Windows 8. Компанията се бори срещу огромното по мащаби пиратство на софтуер в страната, като същевременно се опитва да ускори възприемането на модерната платформа на най-големия пазар в света.

Коментари по темата: „Windows XP остава „крал” в Китай”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    “… а на второ място е Windows XP с дял от 41,01% – завидно висок процент, който отрежда кралски позиции на остарялата ОС …”

    Интересно, ако Windows XP е на второ място и има “кралски позиции”, какви позиции има Windows 7, който е на първо място? Императорски?

Коментар