Проект за безплатна алтернатива на Windows забуксува

ReactOS е бинарно-съвместима с Windows и може да изпълнява EXE файлове, предназначени за Windows, така сякаш са именно в средата на Microsoft

ReactOS е бинарно-съвместима с Windows и може да изпълнява EXE файлове, предназначени за Windows, така сякаш са именно в средата на Microsoft

Поредният опит на създателите на проекта ReactOS да наберат средства за развитие на безплатната алтернатива на Windows не постигна поставената цел. Разработчиците се надяваха на 50 хиляди долара от платформата Indiegogo, но в крайна сметка привлякоха едва половината от тази сума.

Желаещите можеха да подпомогнат проекта ReactOS Community Edition с вложения от 1 до 500 хиляди долара. Срещу сумата от 1 долар името на инвеститора ще стои под логото на операционната система по време на зареждане. За $500 000 инвеститорите могат да се възползват от програмата „Support a Whole Brand” за поддръжка на целия им хардуер.

Нито един инвеститор обаче не е дал повече от 660 долара, съобщи CNews. Разработчикът се надяваше със събраните средства да създаде версия ReactOS 0.4 – ReactOS Community Edition, която да се контролира от общността. В частност,  предвижда се общността да одобрява поддържаните от отворената платформа Windows приложения.

ReactOS е операционна система, бинарно-съвместима с Windows и създадена на основата на Windows NT. Тя е замислена като платформа със стандартен десктоп, способна да изпълнява EXE файлове, предназначени за Windows, така сякаш са именно в средата на Microsoft.

При това, ReactOS е проект с отворен изходен код и се разпространява безплатно под лиценз GNU GPL 2.0+. Системата се разработва от международен екип от няколко десетки програмисти. Инициатор на кампанията в Indiegogo е немското общество от поддръжници на системата – ReactOS Deutschland e.V.

Въпреки че целта от 50 000 долара не е постигната, събраните средства ще останат на разположение на разработчика, тъй като е използвана схемата Flexible Funding. Това предполага, че проектът все пак ще се реализира, но за по-дълго време.

Същевременно, инициаторите на проекта обявиха, че предстои гласуване сред инвеститоритe за това как да се изразходват събраните средства. 558 души са внесли общо 25 141 долара за развитие на системата, става ясно от форумите, посветени на ReactOS.

Коментари по темата: „Проект за безплатна алтернатива на Windows забуксува”

добавете коментар...

  1. ...

    Невероятно, но и този сайт го налазиха троловете…

  2. fofu

    Брех, па не можаа да построат развития комунизъм, дето всичко щяло да бъде безплатно. Може пък то да си е така, защото не съм чул някой да би работил за без пари. Или да би инвестирал ако после няма как да си вземе парите обратно и то с печалба. И ако някой някога е откраднал и пуснал Юникс код за които са били инвестирани пари и много време и е успял да убеди света, че това е в реда на нещата и че от тук нататък ще текат реки от мед и масло, то не значи че ще е така всеки ден.

  3. Ivancho

    Не противопоставяйте различните проекти всичките имат смисъл. Тук е просто безумно обидно такава малка сума не могат да съберат. Една средна заплата на програмист в Google е 6000 usd на месец тоест на година 72 000 долара само за един човек.
    Дори и в България нищо не са 50 хиляди една тъпарска чалготека ги прави тези пари само на 1 вечер.

  4. :)

    Хе 🙂 ReactOS не е дорасъл и до истинска алфа версия, а Wine съществува вече 20 години, още от времето на WfW…

    Как точно е заимстван код от ReactOS?

  5. Anonymous

    Че аз доколкото знам WINE ползва код от ReactOS…

  6. ...

    Вместо да се трошат пари по безсмислени каузи, да бяха хвърлили усилията си по усъвършенстване на WINE…

  7. Jeditobe

    Прежде чем перепечатывать чужое ошибочное мнение, было бы неплохо обращаться за официальным комментарием.

    Хотя было собрано только 25 из 50 тысяч долларов, кампания состоялась и признана успешной. Сейчас идет голосование среди бекеров о том, на что тратить собранные средства.

    25 тысяч долларов это почти 900 000 российских рублей.

    Все бекеры получат свои выбранные награды.

    Это не последняя кампания по привлечению денег у проекта.

    ReactOS Community Edition БУДЕТ выпущен.

    Достоверная информация по проекту по ссылке vk.com/reactos_ru

Коментар