12% от ИТ спецовете в Източна Европа са българи

23,4% е ръстът на ИКТ пазара в България през 2007 г., а броят на фирмите в сектора надвишава 5 000, заяви Пламен Вачков, председател на ДАИТС, по време на българо-македонски бизнес форум в Скопие.

Приходите на 80% от българските софтуерни компании идват от договори с партньори от Европа и САЩ. 12% от ИТ специалистите в Източна Европа са българи, а над 90 000 е техният брой в страната, стана ясно още на конференцията.

Националната електронно съобщителна мрежа (НЕСМ), изграждана в България, ще осигури до 2009 година висока степен на свързаност между ведомствата и министерствата и ще гарантира електронното управление, каза още Пламен Вачков.

Македония, от своя страна, се похвали със силна програма за компютризация на училищата. Правителството на страната е осигурило 100 000 компютъра за образованието.

При покупка на компютър в Македония, ДДС е 5%, в сравнение с 18% за останалите стоки, уточни Иво Ивановски, ресорен министър „Информационно общество”. На завършилите през 2007 г. абитуриенти са раздадени ваучери за 300 евро, отново за компютър.

Коментар