Бил Гейтс: Интернет цензурата е обречена

Усилията на държави като Китай да ограничат размяната на информация по Интернет са обречени на провал, каза председателят на Microsoft Бил Гейтс пред студенти в САЩ. Той добави, цитиран от news.yahoo.com, че няма глобална опасност някой да ограничи потока на свободното слово в Интернет. Просто никой не може да контролира Мрежата.

В Китай въпросът за Интернет цензурата стана доста сериозен през последните години, а Microsoft и няколко други американски компании бяха обвинени за помощта, оказана на китайското правителство за цензуриране на материали в Мрежата. Въпреки всичко, накрая свободното слово ще победи, каза Гейтс. Тази победа е неизбежна и ще се дължи най-вече на бизнес изискванията.

Ограниченията, наложени на свободното слово, ще се отразят негативно върху бизнес дейността, което означава, че комерсиалните сили ще се борят против цензурата, поясни Гейтс. Ако една държава иска да има развита икономика, то тя трябва да отвори Интернет.

Очаква се основателят на Microsoft да се пенсионира в края на месец юли тази година. Той обаче няма да се отдаде на почивка, а е решил да вземе сериозна роля в борбата срещу СПИН, както и да започне кампания за премахване на детския паралич и маларията. Друга негова амбиция е откриването на нови начини за засилване на иновациите в най-бедните държави, което би се отразило много положително върху техните икономики.

Бил Гейтс, който в момента е на 52 години, изрази опасения относно това как ще му се отрази това пенсиониране, имайки предвид, че от 17-годишна възраст работи на пълна пара в Microsoft.

Коментар