Мобилно приложение ще показва замърсяването

Учени от Технологичния институт в Карлсруе (KIT) разработват сензор, който може да се свърже лесно към смартфон и да измерва концентрацията на твърдите частици около нас. В бъдеще потребителите на умните устройства може да се окажат участници в събирането на такива данни и изготвянето на карта на замърсяването. Прецизността на картата ще бъде толкова по-висока, колкото повече хора вземат участие, пише GreenTech.bg.

Принципът на измерванията за фини прахови частици с помощта на смартфон съответства на този на простите оптични сензори. „Вместо конвенционалните инфрачервени светодиоди в сензора, светкавицата на смартфона излъчва светлина в областта на измерването”, обясняват от KIT. „Тази светлина бива отразена от евентуално съществуващите там частици прах или дим. Камерата служи като рецептор и прави снимка, която представлява резултатът от измерването. Яркостта на пикселите след това може да бъде преобразувана в данни за концентрацията на прах”.

Учените са провели сравнителни измервания, за да докажат, че принципът работи. Сензорите на смартфоните не са толкова точни, колкото специализираните инструменти, но от друга страна разходите за тях са много по-ниски. Освен това самите смартфони вече са силно разпространени. Това значи, че измерванията на многобройни, разположени в непосредствена близост сензори биха могли да се комбинират и по този начин да се изгладят неточностите.

Заинтересовани граждани, които притежават смартфони, биха могли да правят замервания на различни места из града и да ги споделят. Данните могат да бъдат използвани за изготвяне на карта на фините прахови замърсявания за съответния град – в реално време.

Коментар