БАН създаде свръхтънки влакна за лечение на рани

Свръхтънки влакна за лечения на рани и за изработка на защитни облекла е разработила Лаборатория „Биоактивни полимери” към Института по полимери – БАН.

Влакната могат да се използват за изработка на антимикробни покрития, подложки за тъканно инженерство, импланти, специални защитни военни облекла, защитни прегради срещу електромагнитни полета и др.

Изобретенията на Лаборатория „Биоактивни полимери” ще бъдат показани на Юбилейна изложба в БАН, която отваря врати на 9 юни в сградата на БАН и е посветена на 145-годишнината на Академията и 25-годишнината на Лабораторията.

Иновативните материали от природни и синтетични полимери са получени чрез авангардната нанотехнология „електроовлакняване” в Лабораторията към Института по полимери под ръководството на чл.-кор. дн Илия Рашков.

Материалите имат потенциал за широко приложение в медицината, отбраната, козметиката, електрониката и др. Могат да се прилагани и като специални средства за пречистване на  въздуха и водата, като защитни материали срещу вредители в земеделието и др.

Коментари по темата: „БАН създаде свръхтънки влакна за лечение на рани”

добавете коментар...

  1. Kami

    Dido, strashno si ogranichen. Syjalqvam, che si zaobikolen ot vryzkari I ne mojesh da postignesh nishto. Moje bi si uchil v UNSS! Nqma AZ da te ogramotqvam, no sledvashtiq pyt, kogato iskash da izkajesh mnenie, se pointeresuvai pyrvo kak stoqt neshtata. Izlagash se!

  2. ЛБАП

    Имам честа да работя в тази лаборатория и мога да кажа само, че целта на изложбата е да покажем, че нашите продукти са лесни за реализиране извън лабораторията, но ни трябва финансиране за да ги пуснем в производство.

  3. :o)

    Дидо, донякъде си прав, но все пак не забравяй че ако за всяко откритие трябваше
    одобрението на “маркетинга” и “индустрията”, сигурно още щехме да сме на парни влакове, въглища и файтони 😉

  4. Дидо

    Ако никой не купи технологоята? Защо са хвърлили толкова пари на вятъра за изследвания? Тези пари идват от данъкоплатеца. Ако нещо не се купи от индустрията, значи не си заслужава. Да направят кооператив от разработчици на иновативни продукти, маркетингови специалисти и икономисти и т.н. и да реализират реални продукти, защото в противен случай само харчат пари. Разработчиците ще разработват, маркетинговите спецове ще си тестват теориите и идеите, а икономистите ще правят напредничави икономически разработки и ще ги осъществяват. Иначе са само теоретици крадящи от чужди сайтове. Българската наука има нужда от нещо реално, не от малоумници, лансирани от родителите си. А и като погледна кои стават асистенти, аспиранти и т.н. – само деца на научни “светила”. И не са най – добрите студенти в 95% от случаите. За това говоря, не за това кой какво трябва да прави. Блъскат се в гърдитв, че правят нещо, а само усвояват пари и дремят. В бан е по лошо отколкото в БСП – бетер спина са. И наистина тези, които не получават титлите си по полов път, са снахи или зетьове.

  5. :)

    Дидо,

    Това е лаборатория.

    Създаването на конкретни продукти е работа на съответните компании, които съответно ще плащат лицензи за ползването на технологията.

  6. Дидо

    Сега остава да представят и финални продути и да започнат да развиват индустриална реализация.

Коментар