Panasonic планира масово достъпни екзоскелети

ActiveLink, дъщерна фирма на Panasonic, вече има няколко екзоскелета в портфолиото си и работи за тяхното усъвършенстване

ActiveLink, дъщерна фирма на Panasonic, вече има няколко екзоскелета в портфолиото си и работи за тяхното усъвършенстване

Японският гигант Panasonic възнамерява да промени представата за екзоскелетите като скъпи роботизирани костюми, достъпни само за ограничен кръг хора и приложения. В момента подобни костюми се използват предимно от военните и в медицината.

ActiveLink, дъщерна компания на Panasonic, обещава да пусне скоро екзоскелети на приемлива цена и така да разшири значително сферата им на приложение. В частност, евтините роботизирани костюми може да навлязат в селското стопанство, за да заменят ръчен труд, в горското стопанство за по-лесно преодоляване на стръмнини и в компаниите за доставка на стоки.

За разлика от сегашните екзоскелети, разработката на ActiveLink, известна като Powerloader, е много по-удобна за използване и евтина. Компанията обещава да пусне костюма на масовия пазар в началото на 2015 година, като цената ще се движи в диапазона от 5000 до 7000 долара.

ActiveLink ще ограничи функционалността на екзоскелета, за да го направи по-лек, компактен и достъпен като цена. Това ще бъде на практика една лесно носима конструкция, която се крепи само на кръста или ръцете.

ActiveLink вече има няколко екзоскелета в портфолиото си. Моделът Powerloader Light PLL-01, например, тежи 40 кг и може да повдига 30-килограмови товари. Друга разработка, Powerloader Light PLL04, наречена Нинджа, тежи само 15 кг и е способна да повдигне товар до 15 кг.

Коментар