Microsoft ще се “отвори” за отворения код

Microsoft замисля мащабна стратегия за съвместимост, която изключва възможността да бъдат съдени разработчици на отворен код за продукти, свързани с нейния софтуер, съобщава CNET, като се позовава на източници от компанията.

Софтуерният гигант вече направи няколко малки стъпки в тази насока, подписвайки индивидуални договори с Novell и Turbolinux, както и споразумения да не съди отделните програмисти, работещи с отворен код. Тези дни Microsoft съобщи, че ще направи промени в своите бизнес практики, за да може да работи по-добре със софтуера на другите доставчици, включително и с този на общностите с отворен код.

Стратегията на Редмънт ще се базира на четири принципа,

които трябва да осигурят, че масовият софтуер на Microsoft ще поддържа стандартите и ще се справя по-добре с данни от чужд софтуер. Компанията ще публикува пълната документация на своите приложни програмни интерфейси и комуникационни протоколи от най-популярните й продукти. На разработчиците няма да им се налага да купуват лицензи или да плащат такса за достъп до тази информация.

Първата стъпка от новата стратегия на Microsoft ще бъде публикуване на протоколите за комуникации с Windows Server, които първоначално бяха достъпни само чрез таен търговски лиценз. През следващите месеци ще бъдат публикувани и протоколите за съвместимост с Office 2007, обещават от компанията.

Сред другите продукти, чиито данни ще бъдат разкрити публично, влизат Windows Vista, .NET Framework, Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007 и Office SharePoint Server 2007. От Microsoft изрично поясняват, че няма да съдят разработчиците на отворен код, които създават некомерсиален софтуер, основан на протоколите на компанията.

Софтуерният гигант ще достави нов приложен програмен интерфейс

на разработчиците, така че Office 2007 да може по-добре да работи с документите от другите формати. Компанията засега не поддържа алтернативния стандарт Open Document Format (ODF) в своя Office 2007.

Макар и да не споменава изрично ODF в своето изявление, Microsoft започна инициатива Document Interoperability Initiative, която има за цел да позволи размяната на данни между широко използвани формати. Софтуерният гигант добави, че инициативата Open Source Interoperability Initiative ще поощри по-добри работни връзки с проектите с отворен код, като компанията ще доставя техническа помощ под формата на тестове за съвместимост.

Макар че създаде съвета Interoperability Executive Customer (IEC), Microsoft ще се опита да организира по-добър диалог по въпроса за съвместимостта със своите партньори, с потребителите и разработчиците.

Коментар