Samsung може да детронира Intel при чиповете

Ако темповете на растеж при Samsung се запазят, след няколко години компанията ще отнеме короната на Intel

Ако темповете на растеж при Samsung се запазят, след няколко години компанията ще отнеме короната на Intel за най-голям производител на чипове

Samsung скоро може да стане най-големият производител на чипове в света, като задмине Intel. Дистанцията между двете компании намалява, съобщиха анализаторите от IHS.

През първото тримесечие на 2014 г. Samsung е продала чипове за 9,187 млрд. долара, а делът й на световния пазар е нараснал до 11,5%, или само с 2,8% по-малко от американския й конкурент.

От доста време Samsung е лидер на пазара за памети. В периода януари-март приходите на корейската компания в този сегмент възлизат на 5,88 млрд. долара, което съответства на 34% от глобалния пазар на памети. Най-близкият й конкурент, Micron, има дял от 22,2%.

Samsung бележи прогрес и на пазара за системни решения. През първото тримесечие този бизнес е донесъл на компанията 2,93 млрд. долара и 5,3% от световния пазар. В резултат на ръста, Samsung измества от третото място Texas Instruments, която има 4,8%. На първите две места са Intel и Qualcomm.

Ако темповете на растеж при Samsung се запазят, след няколко години корейската компания вероятно ще отнеме короната на Intel като най-голям производител на полупроводникови чипове в света, коментира деловото издание Business Korea.

Коментари по темата: „Samsung може да детронира Intel при чиповете”

добавете коментар...

  1. :o)

    Иване, вече са увредени, особенно младото поколение.
    То има т.нар resist urge to check…т.е. драпат си екранчето през 30-секунди ДА НЕ ИЗПУСНАТ НЕЩО във фейсбоклука или някъде другаде 🙂
    Това не е проблем на хардуера, това е проблем на начина на живот.
    Във всеки случай Desktop PC няма да умре, ще пребъде 🙂

  2. Правец

    Ванка, а дано ама …надали. Хората по форумите вече очакват пълнофункционална десктоп ОС на мобилните си устройства …..мъъъъкааа!

  3. Иван

    Да, така е Правецо, но има проблем с постоянния спад на продажбите на десктоп компютри за сметка на глупавите таблети, трансформъри таблето-лаптопи и смартфончета. Така че независимо, че това са отделни пазари загубите на пари и средства са факт. Дори имаше слухове че Intel щял да започне да пуска и ARM серия.

    Надявам се скоро да стигне максимума и да умре тази истерия по мобилниците.

    Обаче има и друг голям проблем вече има хора, за които първият им компютър в живота е таблет и това трайно ще им увреди мозъците да бъдат едни драпащи и търкащи екрани хорица.

  4. Правец

    Самсунг правят само ARM чипове, Intel правят главно х86 чипове …общо почти няма.

Коментар