Икономиката на ЕС ще забави ръст през първото полугодие

Икономическият растеж в Европейския съюз се очаква да спадне с 0,4 процентни пункта до 2% тази година, на фона на продължаваща нестабилност на финансовите пазари. Перспективите за световната икономика остават необичайно несигурни в началото на 2008, посочват от Европейската комисия.
Икономиките на Стария континент се справят с трудностите доста добре, но последната прогноза за ЕС предвижда по-слаб растеж и по-висока инфлация в близко бъдеще. Според комисаря по икономическите и парични въпроси Хоакин Алмуния, най-доброто, което Европа може да направи, е да „запази курса си на структурни реформи, да поддържа разумни и стабилни макроикономически политики и да реагира бързо на финансовите колебания, както е предвидено“.
Прогнозата за седемте най-големи икономики на ЕС (Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Обединеното кралство) сочи, че забавянето на растежа ще бъде краткотрайно, при условие че икономиката на САЩ се съвземе бързо и тръгне нагоре. Очаква се растежът да се ускори отново през втората половина на 2008 г.
По-високите цени на храни и горива причиниха покачване на инфлацията от 2,3% през 2007 г. до 3,2% през януари тази година. Ако цените се успокоят, инфлацията в ЕС като цяло би трябвало да спадне до около 2,5 % до края на 2008 г.

Коментар