Глобиха тежко Apple за нарушаване на патенти

Apple попадна в клопката на известния патентен трол VirnetX и може да плати солидна глоба

Apple попадна в клопката на известния патентен трол VirnetX и може да плати солидна глоба

Apple ще трябва да плати огромна глоба за нарушаване на патенти на калифорнийската фирма VirnetX в своите устройства iPhone, iPod Touch и iPad. Патентното бюро на САЩ отказа да преразгледа законността на патентите на VirnetX по заявка на компанията RPX, към която Apple се обърна с подобна молба.

RPX изкупва патенти с цел защита на големи клиенти от патентни тролове. Самата  Apple не е подала директно заявката в Патентното бюро, тъй като се явява заинтересована страна в спора.

През 2010 г. VirnetX повдигна обвинения срещу Apple за нарушаване на четири патентна, свързани с функциите FaceTime и VPN On Demand в мобилните устройства под управление на iOS. Две години по-късно съдът в източния окръг на щата Тексас призна Apple за виновна и постанови глоба в размер на на $368,2 млн., докато ищецът претендираше за $708 млн.

През март тази година VirnetX спечели правото да получава такса в размер на 0,98% от всяка продажба на iPhone и iPad, което възлиза на около $340 млн. годишно.Таксата важи не само за предишното, но и за всички следващи поколения i-устройства.

Apple се опита да промени кода на iOS така, че да изключи използването на патентите на VirnetX, но това не й се отдаде. Крайното решение по казуса ще вземе Апелативният съд, към който се обърна Apple.

VirnetX е известен патентен трол, който се възползва от слабости в патентното законодателство на САЩ. През 2010 г. компанията спечели дело срещу Microsoft за сумата от $200 млн. Тролът е основан от бивши служители на Science Applications International Corporation (SAIC).

Коментари по темата: „Глобиха тежко Apple за нарушаване на патенти”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Дано този патентен трол се развихри още повече! Че да се срине веднъж завинаги тъпата патентна система. Направо да бъде махната. Тогава и конкуренцията на дребните фирми, която ще правят на големите – няма да може да се избегне. Тогава ще премине отново САЩ към пазарна икономика…

Коментар