Експерти: Кибер престъпленията спъват обществото

Престъпниците крадат много пари чрез достъп до кредитните карти на други хора, като в рамките на света тези суми достигат $150 млрд. на година

Престъпниците крадат много пари чрез достъп до кредитните карти на други хора, като в рамките на света тези суми достигат $150 млрд. на година

Престъпленията в сферата на информационните технологии костват 445 милиарда долара годишно на световната икономика, твърди проучване на агенция CSIS (Center for Strategic and International Studies), извършено съвместно с антивирусната компания McAfee.

Киберпрестъпността се развива и нараства бързо, причинявайки огромни щети. Скоро пораженията от нея ще достигнат $575 млрд. годишно. В бизнес сегмента размерът на кражбите на интелектуална собственост се оценява на $160 млрд.

Според авторите на анализа, киберпрестъпността задържа развитието на обществото като цяло, тъй като вреди на световната икономика и фактически забавя разработката и внедряването на иновации във всички сфери на човешката дейност.

Най-големи вреди киберпрестъпността нанася на икономиките на Германия, Китай, САЩ и Япония – сумарно щетите в тези страни се оценяват на 200 милиарда долара годишно. Престъпниците крадат много пари и чрез достъп до кредитните карти на други хора, като в рамките на света тези суми достигат $150 млрд. на година.

Сериозен проблем представлява безплатно разпространяваният софтуер – легално или не, който съдържа много уязвимости, използвани от хакерите за кражба на лична информация, отбелязва CSIS. Разходите за покупка на легален софтуер и отстраняване на уязвимости възлизат на $127 млрд., докато преди една година бяха $114 млрд.

Зловредният софтуер и сайтовете за фишинг също допринасят сериозно за успеха на кибер атаките и като следствие водят до ръст на загубите за световната икономика, се посочва още в доклада на CSIS и McAfee. Статистиката сочи, че хакерите се пренасочват към атаки срещу мобилните платформи – сега те се интересуват много повече от таблети и смартфони, отколкото от ноутбуци и настолни компютри.

Коментар