Toyota разработва летящ автомобил

Изследователската лаборатория на Toyota работи по проект за летящ автомобил. Колата ще се движи съвсем ниско над повърхността, като идеята е да бъде сведено до минимум триенето между ходовата част и пътното платно.

Очаква се подобен автомобил да бъде изключително ефективен, с нисък разход на гориво. Машината ще наподобява летателните апарати на въздушна възглавница, пише Recode, позовавайки се на изявление на управляващия директор на Toyota Хироши Йошики на форум на Блумбърг.

Проектът за летяща кола е на много ранен етап на разработка и все още далеч от създаване на прототип. В близките години Toyota Motor ще се фокусира върху развитието на автомобили с водородни горивни елементи, при които единственият страничен продукт са водните пари.

Още през следващата година Toyota ще покаже седан с горивни елементи. Първоначално компанията ще произвежда по 1000 броя годишно, като в края на десетилетието ще се появят достъпни модели от този тип с цена от порядъка на 30 000 долара.

Коментари по темата: „Toyota разработва летящ автомобил”

добавете коментар...

  1. Бай Иван

    Точно летящи коли ни трябват за българските пътища. Ще караш над дупките без страх, че ще спукаш гума или счупиш ходовата част.

  2. :)

    А, те вече направиха едни летящи лексуси. Имаше един случай на прелитане през светофар с над 200км/ч, завършил трагично …

    Последните години не пропускат да привикват автомобили. За 2013 Tоyota са привикали над 8 милиона автомобила за поправяне на фабрични и конструктивни дефекти.

    Не могат да направят коли за на пътя, но се пънат летящи да ги правят. Май си мислят, че физиката не важи за летящи превозни средства …

  3. Мартин

    т’ва как точно ще спре ако се наложи рязко спиране?

  4. Bgman

    Автомобилът е неприложим в България заради дупките 🙂 Има да ходи надолу-нагоре тая тойота 🙂

Коментар