Европрограми подпомагат участие на панаира в Пловдив

Международният технически панаир в Пловдив ще събере тази есен участници от 20 страни

Международният технически панаир в Пловдив ще събере тази есен участници от 20 страни

Български фирми използват субсидии по европрограми, за да се представят на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 29 септември до 4 октомври т.г., съобщиха организаторите.

Много компании вече залагат в проектите си разходи за изложения, които се покриват от схеми за финансиране – това е  тенденция, която активно се развива в деловия свят, тъй като е начин да се влезе на нови пазари, твърдят експерти.

Есенният панаир в Пловдив обхваща 87 бранша на икономиката и привлича участници и посетители с различен профил. Немалко изложители се възползват от схеми, които покриват разходите за участие.

Офисът за трансфер на технологии към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” получи средства за свой щанд на „Есен 2013” по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, на който ще покаже прототипи на иновативни разработки, високотехнологични продукти и консултантски услуги, като се очаква да намери работа на студенти и партньори за съвместна дейност.

Една от най-ефективните мерки е подкрепата на клъстерите към Оперативна програма „Конкурентоспособност”, отпускаща безвъзмездно финансиране за участие в изложения. С нейна помощ няколко клъстера ще могат да се представят на Есенния панаир.

Три месеца и половина преди старта на панаира, в него вече се включиха  изложители от 15 държави. Очаква се броят на страните да надхвърли 20. В рамките на деловия форум се организират десет специализирани изложби, вкл. „Елтех” (за електроника и електротехника) и „Инфотех” (за информационни технологии).

Коментар