Meizu MX3 – първи смартфон под управление на Ubuntu

Очаква се Meizu MX3 под Ubuntu да излезе на пазара към края на годината

Очаква се Meizu MX3 под Ubuntu да излезе на пазара към края на годината (снимка: Meizu)

Китайската компания Meizu показа първия в света смартфон, работещ под управление на операционна система Ubuntu. Вариант на модел MX3 дебютира на изложението Mobile Asia Expo 2014, но все още не е готов за продажби на масовия пазар.

Все още няма подробности за техническите параметри на устройството. От снимките личи, че това ще бъде смартфон от висок клас, с голям екран и богата функционалност.

Meizu MX3 под управление на Ubuntu ще бъде смартфон от висок клас, с голям екран и богата функционалност (снимка: Meizu)

Meizu MX3 под управление на Ubuntu ще бъде смартфон от висок клас, с голям екран и богата функционалност (снимка: Meizu)

Сегашният MX3 под управление на Flyme OS 3.0 (базирана на Android 4.2) има 5,1-инчов екран, осемядрен процесор Exynos 5 на база ARM Cortex-A15, оперативна памет 2GB и камера с резолюция 8 мегапиксела. Предполага се, че моделът с Ubuntu ще има сходни характеристики.

Очаква се Meizu MX3 под Ubuntu да излезе на пазара към края на годината. По-рано Canonical, разработчик на Ubuntu, обяви, че две компании – Meizu и Bq – ще предлагат Ubuntu смартфони. Предимство на този етап демонстрира Meizu.

Разработката на Ubuntu за смартфони започна през 2013 г. За разлика от Firefox OS, Ubuntu не разчита твърде много на уеб приложения. Това е и причината устройства с Firefox OS да излязат по-рано на пазара.

Коментар