ИТ гиганти засилват натиска срещу Белия дом

Практиката на правителството на САЩ за достъп до данни в чужбина излага на риск бизнеса на ИТ компаниите

Практиката на правителството на САЩ за достъп до данни в чужбина излага на риск бизнеса на ИТ компаниите

Microsoft призова за пореден път правителството на САЩ да спре опитите за достъп до данни, съхранявани в чужбина, чрез заповеди за обиск. В това си начинание, софтуерният гигант получи подкрепа и от други корпорации, вкл. AT&T, Verizon, Apple и Cisco.

По-рано Microsoft се противопостави на искането на правителството за достъп до данни, съхранявани на сървър в Ирландия, като се аргументира, че специфична за САЩ заповед не би трябвало да се простира в други страни. Компанията загуби делото, но скоро след това то бе подновено.

Очевидната причина за съпротива срещу подобна практика на правителството е, че ИТ компаниите могат да загубят клиенти в чужбина, които се опасяват, че САЩ ще получат достъп до техните данни, пише TechCrunch. Така например, европейски бизнес клиенти на услугата за електронна поща на Microsoft не биха могли да разчитат на неприкосновеност на кореспонденцията, тъй като по заповед от САЩ цялата е-поща на служителя може да стане достояние на чуждо правителство.

Подобно вмешателство крие риск и от сблъсък с европейски закони за защита на личния живот и данните. Тези закони могат да влязат в противоречие с вътрешното законодателство на САЩ, което пък да доведе до сериозни правни усложнения за мултинационалните компании.

Американските ИТ корпорации се надяват, че законът в САЩ ще бъде променен. В противен случай техните услуги могат да станат непривлекателни за международния пазар.

Коментар