Нов тип търсене в уеб предлагат шведи

Макар и монополизиран, пазарът на търсене в интернет продължава да изкушава авантюристично настроени предприемачи. Нова шведска уеб технология ще се опита да привлече потребители с малко по-различна идеология от тази на Google и останалите.

inSuggest, както подсказва името й, предлага търсене по интереси. Нейни създатели са двама скандинавци с опит в индустрията за игри. Услугата е налице в две разновидности – една за блогове и сайтове и втора за снимки.

Кое е различно спрямо класическото търсене? Сърфиращите в интернет указват четири примера от интересуващата ги област, а услугата извежда свързани с тематиката сайтове и снимки.

По-развита на този етап е услугата за търсене на сайтове. При нея потребителят въвежда няколко адреса на любими сайтове и като резултат получава списък със сходни ресурси, по осем на страница. Предвидена е също възможност за преглед на откритите сайтове в прозорец под реда за търсене.

Услугата за търсене на снимки е по-ограничена на този етап. Тя дава възможност на потребителите да поставят снимки в прозорец с четири клетки, като под всяка inSuggest генерира по няколко сходни, открити във Flikr.

Коментар